Zijn JavaScript en Java nu aan elkaar verwant? Omdat de namen op elkaar lijken creëert dit voor veel mensen verwarring. Laten we direct duidelijk zijn en nee ze hebben niet dezelfde basis en worden ook voor verschillende doeleinden gebruikt. Wat deze verschillen en overeenkomsten nu precies zijn zullen we in dit artikel over “JavaScript vs Java” duidelijk maken.
Als we ongeveer 5 jaar terug in de tijd gaan, zou er een eenvoudige vergelijking mogelijk zijn waarbij Java een algemene programmeertaal is en JavaScript vooral wordt gebruikt bij webapplicaties om ze meer interactief en geanimeerd te maken. Maar omdat JavaScript zich de laatste jaren zich verder heeft ontwikkeld is deze vergelijking toch wel wat ingewikkelder geworden.
Laten we eerst eens kijken naar enkele interessante feiten en statistieken over Java en JavaScript:
De oorspronkelijke naam van Java was “Oak” en werd door de marketingafdeling van Sun veranderd in “Java” toen ze al ontdekten dat die naam geregistreerd was voor een of ander computerbedrijf.
De programmeertaal Java ontstond bij toeval. Rond 1992 werkte James Gosling bij de Sun Labs. Hij was samen met zijn team een top box aan het bouwen en dat begon met het “opschonen” van de C++ taal. Hierdoor kwamen ze uit op een nieuwe programmeertaal genaamd Java of in die tijd: Oak.
Java is nu de op één na populairste programmeertaal en is zeer populair onder webontwikkelaars.
De programmeertaal Java is vrij van het gebruik van pointers die in veel andere programmeertalen worden gebruikt. Dit omdat het toevoegen van pointers aan de programmeertaal Java de veiligheid en robuustheid in gevaar zou brengen. Maar ook omdat dit principe de programmeertaal nog complexer zou maken.
Tegenwoordig wordt Java door 95 procent van de ondernemingen gebruikt als hun primaire programmeertaal. Dat is veel meer dan C en andere programmeertalen.
In een enkel jaar wordt Java ongeveer een miljard keer gedownload.
Vandaag de dag draait Java op meer dan 1 miljard applicaties ook omdat Google’s Android besturingssysteem de Java API gebruik
JavaScript
In de begindagen van het internet, rond 1990, waren Internet Explorer en Netscape Navigator de twee populairste webbrowsers die door het grote publiek werden gebruikt. In slechts 10 dagen was een ontwikkelaar genaamd Brendan Eich bij Netscape, Inc. in staat om een programmeertaal te maken die een computer kon instrueren om te interageren met de gebruiker na het ontvangen van gebruikersinvoer. Hij noemde deze taal “LiveScript” en integreerde ze rechtstreeks in de navigator.
Dit betekende dat de browser letterlijk de commando’s van de gebruiker interpreteerde; de code hoefde niet te worden gecompileerd, en plug-ins waren niet nodig. Een andere programmeertaal, Java, won rond dezelfde tijd aan populariteit, ook al was voor Java een aparte plug-in nodig voor deze functie. Netscape zag de kans en noemde zijn taal “JavaScript”. JavaScript was onvermijdelijk in de begindagen van het Internet.
Java
Java is een programmeertaal die is uitgevonden door James Gosling en ontwikkeld door Sun Microsystems. Het duurde iets meer dan 10 dagen om het te ontwikkelen. In 1991 werkte een groep ingenieurs van Sun Microsystem dag en nacht aan Java. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1995 en sindsdien zijn er vele nieuwe versies verschenen. Het Internet van vandaag is absoluut verzadigd met op Java gebaseerde programma’s, en we hebben Java te danken aan de vele toepassingen die het dagelijks leven gemakkelijker maakt. Java is momenteel eigendom van Oracle.
Laten we eens kijken naar enkele van hun verschillen en overeenkomsten vanuit een web app ontwikkeling perspectief:
Belangrijkste overeenkomsten
Hoewel ze van elkaar verschillen, zijn er enkele overeenkomsten, die het overwegen waard zijn, vooral als je kijkt naar web app ontwikkeling wanneer je Java vergelijkt met JavaScript.
OBJECT-GEORIËNTEERD PROGRAMMEREN (OOP)
Beide talen vereisen dat de ontwikkelaar objecten en hun relaties in de context van elkaar codeert. Bij uitbreiding geeft dit beide talen toegang tot technologieën zoals inheritance, encapsulation en polymorphism.
FRONT-END ONTWIKKELING
Beide talen kunnen worden gebruikt voor aspecten van front-end-ontwikkeling. JavaScript kan rechtstreeks in HTML worden ingebed, wat als een framework of bibliotheek wordt geïmplementeerd; Java kan als een Java applet worden gebruikt.
BACK-END ONTWIKKELING
Beide talen kunnen worden gebruikt op de server-side. Java wordt al lang gebruikt om back-end technologieën zoals Apache, JBoss en WebSphere aan te drijven. Node.js is een lanceerplatform geworden voor JavaScript-aangedreven servers.
Verschillen tussen Java en JavaScript
object oriented programmerenJava is een OOP-taal (objectgeoriënteerd programmeren) die in 1995 in gebruik werd genomen. Java werd ontwikkeld bij Sun Microsystems, dat later werd overgenomen door het bedrijf Oracle. De programma’s of toepassingen die in de programmeertaal Java zijn ontwikkeld, worden uitgevoerd in een JVM (Java Virtual Machine), waardoor we hetzelfde programma op verschillende platforms en systemen of apparaten kunnen uitvoeren.
JS is een objectgeoriënteerde scripttaal waarmee dynamische HTML-pagina’s kunnen worden gemaakt. Interactieve effecten binnen een webpagina. JS was beschikbaar in de browser totdat Google Chrome zijn node engine uitbracht als “node.js”.
Zowel JavaScript als Java worden op een andere manier samengesteld, geschreven en uitgevoerd, en hebben elk een verschil in wat ze kunnen.
Java wordt op veel plaatsen gebruikt, onder meer voor het programmeren van creditcards, Android toepassingen en het maken van bedrijfsapplicaties.
Ter vergelijking: JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina’s interactiever te maken. Het kan worden gebruikt als alternatief voor Flash, hoewel de meeste webontwikkelaars en programmeurs je zullen vertellen dat JavaScript populairder is en meer functionaliteit biedt dan Flash.
JavaScript kan worden gebruikt om eentonige dingen te doen, zoals het maken van animaties in HTML.
Kortom, als het gaat om hoe elke programmeertaal wordt gebruikt, wordt Java typisch gebruikt voor alle server-side ontwikkeling, terwijl het maken van client-side scripts voor taken als JS validatie en interactiviteit is voorbehouden aan JavaScript.
BRUIKBAARHEID
Java-toepassingen worden gebruikt in een aantal plaatsen, waaronder Android-toepassingen, het creëren van de desktop applicaties, de ontwikkeling van bank-en financiële apps. Het gebruik van JavaScript is echter beperkt tot het interactiever en creatiever maken van webapplicaties. Het helpt ook bij het maken van animaties in HTML.
GECOMPILEERD VS GEÏNTERPRETEERD
Java is een compilerende taal, terwijl JavaScript een geïnterpreteerde scripttaal is. Deze twee talen werken verschillend. Terwijl Java-code in bytecode wordt gecompileerd en op Java Virtual Machine wordt uitgevoerd, wordt JavaScript rechtstreeks door een browser geïnterpreteerd in de syntaxis waarin de code is geschreven.
Belangrijkste voordelen van het gebruik van Java
Java is een programmeertaal voor algemene doeleinden die op objecten en klassen is gebaseerd. Het is een taal op hoog niveau die multi-threading ondersteunt. Java blijft een prominente rol spelen op het gebied van software-ontwikkeling. De belangrijkste voordelen die Java de gebruikers biedt, zijn
PLATFORM-ONAFHANKELIJK
Een van de belangrijkste kenmerken van Java is dat het een platformonafhankelijke taal is. Alle Java-programma’s kunnen onafhankelijk van het platform worden gecompileerd. De programma’s worden gecompileerd in bytecode, zodat de programma’s kunnen draaien op elk platform waarop een JVM is geïnstalleerd. U kunt Java gebruiken om programma’s te maken die kunnen draaien op desktops, mobiele telefoons en embedded systemen.
MULTI-THREADING
Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal die verschillende taken tegelijk kan uitvoeren. Omdat het multi threading ondersteunt, heeft Java de mogelijkheid om verschillende taken tegelijk uit te voeren.
ROBUUST EN VEILIG
Java biedt een beveiligde omgeving voor de ontwikkeling van toepassingen. Het voorkomt aanvallen van virussen en houdt misbruik van middelen in de gaten. Het implementeert exception handling om fouten te verwijderen en het risico van crashen te verminderen.
DYNAMISCH EN UITBREIDBAAR
Java is een dynamische taal. Alle klassen, objecten, methoden en bibliotheken in Java zijn dynamisch gekoppeld. Deze uitbreidbare taal ondersteunt verschillende functies die in andere talen, zoals C en C++, worden geschreven.
VOORDELEN VAN JAVASCRIPT
scriptingZowel Java als JavaScript bieden veel voordelen voor de gebruikers. We hebben de voordelen van Java al besproken, laten we nu eens kijken naar de voordelen van JavaScript.
CLIENT-SIDE SCRIPTING
JavaScript is, in tegenstelling tot andere talen zoals PHP en ASP.NET, een client-side taal. De volledige broncode in JavaScript wordt uitgevoerd in de browser van de client. Er is geen server-side browser nodig om de code te verwerken. De JavaScript code op een website wordt zelf verwerkt door gebruik te maken van de bronnen die beschikbaar zijn op het systeem van de gebruiker.
KRACHTIGE FRAMEWORKS
JavaScript biedt een aantal krachtige en robuuste frameworks die kunnen helpen bij het ontwikkelingsproces. Het framework biedt kant-en-klare codes die gemakkelijk kunnen worden gedebugd. Door toegang te krijgen tot deze frameworks krijgen gebruikers toegang tot een aantal functies die uw webapp aantrekkelijker kunnen maken.
Procedurele programmeerfuncties
JavaScript geeft zijn gebruikers procedure-gebaseerde functies om hun web apps creatiever te maken. Dit ongelooflijke voordeel van het maken van lussen en takken maakt JavaScript een populaire programmeertaal.
CONCURRENCY
JavaScript helpt bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Programmeurs kunnen in JavaScript meerdere taken tegelijk uitvoeren door een enkele thread te gebruiken, waardoor de programmeur geen tijd hoeft te besteden aan overbodige programmering.
Enkele andere cruciale verschillen zijn:
JavaScript code is all-text en Java code moet worden gecompileerd.
Elke taal heeft verschillende plug-ins nodig.
JS-code wordt alleen in een browser uitgevoerd, terwijl Java webtoepassingen creëert die in een browser of virtuele machine worden uitgevoerd.
Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal (OOP), en JS is specifiek een objectgeoriënteerde scripttaal.
Een ICT-student zal leren dat zowel JavaScript als Java zinvolle programmeertalen zijn om toe te voegen aan hun programmeer skills. In feite zeggen veel programmeurs dat het snel leren van deze twee programmeertalen een zeer verstandige zet is voor een nieuwe programmeur. Zonder twijfel zal het onder de knie hebben van JavaScript en Java meer werkgelegenheid bieden aan een programmeur en meer lucratieve kansen op werk creëren in de toekomst.
Moet ik Javascript of Java gebruiken voor mijn volgende project?
Zoals met alle programmeertalen, komt de keuze echt neer op waar je op voorbereid bent en wat je doet om je code te creëren. JS is nog steeds heel erg een webtechnologie, terwijl Java een programmeertaal voor algemeen gebruik is waarmee je alles kunt maken.
Slotwoord over Java vs JavaScript
Na het lezen van dit artikel over Java vs JavaScript, zou je zeker een duidelijker beeld moeten hebben waarom deze populaire talen die een revolutie teweeg hebben gebracht in de applicatie-ontwikkeling industrie. Terwijl het gebruik van Java je app veiliger en robuuster maakt, verbetert JavaScript aan de andere kant de look en feel van de applicatie.
Nu zou je zeker weten welke taal je moet kiezen voor je volgende ontwikkeling, Java of JavaScript.