Wat is Looker Studio en wat kun je ermee?

Looker studio

Looker Studio is de gratis tool van Google waarmee je gegevens in dashboards kunt omzetten. Dankzij dit programma is het mogelijk om in een handomdraai informatieve en visueel aantrekkelijke overzichten te maken die inzicht bieden in je business. Met Looker Studio kun je rapportering een stuk gemakkelijker en aantrekkelijker maken, ook als je niet veel tijd hebt om je in de tool te verdiepen. Zoals de meeste apps van Google werkt Looker in de cloud, al kun je ook een desktop app voor Windows of Mac downloaden en installeren.

Dashboards opstellen met Google Looker Studio

Centraal bij deze app van Google staat het opstellen van dashboards. Maar wat is een dashboard nu precies? Welnu, dit is een enkel scherm waarin je op een gemakkelijk leesbare manier een overzicht van data geeft. In een dashboard centraliseer je gegevens die vanuit verschillende plaatsen of systemen afkomstig zijn. Je kunt eenmalig een dashboard configureren, dat je dan later verschillende keren kunt hergebruiken met nieuwe gegevens. Je kunt de data bijvoorbeeld aanpassen volgens een bepaalde “date range”.

Programmeerkennis is niet nodig met Looker Studio

We spreken bewust over een dashboard “opstellen” en niet “programmeren”, omdat Google het programma zo heeft gemaakt dat programmeerkennis niet nodig is om er het beste uit te halen. Dit is een groot verschil met andere gelijkaardige tools, waarvoor je op zijn minst een vorm van scripting moet kennen om rapporten of intelligente overzichten te maken. Met Looker Studio creëerde Google een tool die je qua stijl kunt vergelijken met Google Docs of Google Ads, waar je ook met vrij weinig basiskennis snel en intuïtief aan de slag mee kunt.

Looker Studio is de nieuwe naam voor Google Data Studio

Vergis je echter niet, Looker heeft heel wat mogelijkheden. Tot voor kort heette deze tool van Google trouwens gewoon Google Data Studio. Na de overname van een concurrerend bedrijf heeft Google de naam veranderd, precies omdat de tool vanaf dan ook meer mogelijkheden had en Google zich een “enterprise wide”-systeem wilde maken. Dit is een systeem dat van op verschillende locaties en vanuit verschillende systemen data kan halen en in dashboards kan presenteren.

Verbinding maken met andere systemen dankzij connectoren

De gegevens waaruit je met Looker Studio kunt putten beperken zich niet tot tools van Google zelf zoals Google Ads of Google Analytics.

  • Je kunt een verbinding maken met datasets en databases zoals BigQuery of MySQL.
  • Dankzij zogenaamde connectoren kun je het programma van Google koppelen aan andere tools. Er bestaat bijvoorbeeld een connector om data op te halen uit een tool zoals JIRA. Dit product wordt vaak gebruikt in bedrijven om de voortgang van projecten te monitoren.
  • Sommige connectoren, zoals bijvoorbeeld Supermetrics, zijn betalend. Supermetrics haalt data uit jouw sociale media om ze in dashboards te verwerken. Voor Google is dit een interessante bron van inkomsten omdat het bedrijf over een schat aan informatie hierover beschikt.

Wat kun je doen met Looker Studio?

Zoals we al verteld hebben, kun je er voornamelijk dashboards mee maken en op die manier de “business intelligence” in je bedrijf vergroten. Vaak krijg je pas inzicht in processen door op een slimme en creatieve manier met gegevens te werken en deze op de juiste manier te presenteren. Wat die dashboards dan precies zijn, hangt voor een groot stuk af van de context waarin je werkt.

  • In de marketing- en reclamewereld is dit programma ideaal om campagnes op te volgen en te analyseren. Dankzij de eenvoudige diagrammen in het dashboard volg je snel op wat er werkt en wat er niet werkt, wanneer je het meeste clicks genereert of welke keywords het beste scoren. Zo krijg je een “real time”-rapportage van je campagnes.
  • In de wereld van de e-commerce of de bredere retailbusiness komt het programma als geroepen als je rapporten en dashboards wil maken die gegevens over klanten of verkoopcijfers presenteren. Zo leer je uit de verwerkte gegevens welke bevolkingsgroep jouw producten weet te waarderen en waar je je marketingcampagnes op kunt focussen.
  • Ook in de financiële wereld is Looker Studio een populaire tool. Daar gebruiken professionals dit product van Google vooral om financiële rapporten op te stellen of om kredietanalyses voor te stellen. Alles wat maar met cijfers te maken heeft, kun je in een handig en overzichtelijk dashboard gieten. De mogelijkheden zijn groter dan bij een klassieke spreadsheet.
  • Je denkt er misschien niet onmiddellijk aan, maar ook in de gezondheidssector is dit een interessante tool. In ziekenhuizen en artsenpraktijken zit het gebruik van elektronische dashboards in de lift. Wat dacht je van een scherm waar je in een oogopslag patiëntgegevens ziet zoals leeftijd, gewicht, bepaalde allergieën, gecombineerd met bijvoorbeeld een evolutie in gemeten bloedwaarden. Dit is informatie die vaak verspreid over verschillende bronnen en databases zit, maar artsen kan helpen om goed doordachte diagnoses te stellen en beslissingen te nemen.

Hoe werkt Looker Studio?

Looker Studio is een heel eenvoudig te bedienen tool. Je hoeft niet echt voorkennis te hebben, laat staan kennis van programmeertalen. De wizards van het programma leiden je doorheen de workflow om tot het beste resultaat te komen. Belangrijker dan technische kennis, is dat je jezelf creatieve vragen durft te stellen over wat je met je rapport wil bereiken. Wil je vooral geografische gegevens achterhalen, bijvoorbeeld waar je website de meeste bezoekers krijgt? Of wil je weten welke onderdelen van je website weinig bezoekers krijgen? Wil je aan de hand van cijfertjes je manager overtuigen dat je de geknipte persoon bent om een project te leiden? Omdat de tool deze gebruiksvriendelijkheid biedt, kun je dus meer tijd besteden aan het brainstormen over wat je met het programma wenst te doen dan met het eigenlijke werk in de app zelf.

Hoe stel je een dashboard op met Looker Studio?

Hoewel Looker gebruiksvriendelijk is, willen we je toch graag even door de stappen leiden die bij het maken van een dashboard of rapport komen kijken.

Dashboard
  • Je logt in met je Google-account of dat van je bedrijf.
  • In een eerste keuzescherm maak je de verbinding met je datasets. Je kiest met andere woorden de databronnen die je wil gebruiken.
  • Daarna bepaal je welke metrics je voor deze data wil inzetten. Denk bijvoorbeeld aan standaardmetrics zoals “hoeveel mails zijn er verstuurd” of “hoeveel clicks zijn er gegenereerd”.
  • Je kunt dit steeds verder verfijnen en bijvoorbeeld nieuwe datasets toevoegen of de metrics aanpassen.
  • Als dit voorbereidende werk gedaan is, kun je het dashboard zelf maken. Het programma stelt hiervoor een “canvas” of werkruimte ter beschikking. Je sleept er de digitale objecten op die je in je dashboard wil weergeven. Het voordeel is dat je meteen op een grafische manier ziet hoe je dashboard eruitziet. Je kunt elementen verschuiven en ze groter of kleiner maken. Handig toch?
  • Als je dit alles gedaan hebt, ben je klaar en kun je op elk moment je dashboard raadplegen.

Leer alles over Looker Studio met Tailor IT

Alles in Looker is erop gericht om op een snelle en eenvoudige manier relevante data weer te geven. We stellen in dit artikel wel dat het eenvoudig is om een dashboard te maken, maar anderzijds kun je in de vele mogelijkheden van Looker ook wel wat verloren lopen. Daarom is het vaak interessant om een beroep te doen op een gespecialiseerd trainingsbedrijf om je medewerkers te laten trainen in de mogelijkheden van deze tool. Consultants kunnen je ook helpen om de juiste vragen te stellen en je dashboard zo doelgericht mogelijk op te stellen. Wens je meer informatie over de mogelijkheden van Looker Studio? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Is er een betaalde versie van Looker Studio?

Ja, er is een betaalde versie genaamd Looker Studio Pro. Deze biedt extra zakelijke mogelijkheden en technische ondersteuning bovenop de functies van de gratis versie.

Welke databronnen kun je koppelen aan Looker Studio?

Je kunt onder andere Google Analytics, Google Ads, YouTube, Search Console, spreadsheets, sociale mediaplatforms en verschillende databases zoals MySQL en BigQuery koppelen.

Hoe kan ik een eigen template maken in Looker Studio?

Je kunt je eigen template ontwikkelen door de gewenste databronnen te selecteren, de lay-out aan te passen en de visualisaties te kiezen die je wilt gebruiken voor je data-presentatie.

Kan ik Looker Studio gebruiken op mobiele apparaten?

Ja, Looker Studio is toegankelijk via mobiele browsers, en dashboards zijn responsief, wat betekent dat ze goed worden weergegeven op verschillende schermformaten.

Is er ondersteuning voor meerdere talen in Looker Studio?

Ja, Looker Studio ondersteunt meerdere talen. Je kunt de taalinstellingen aanpassen in je Google-account om de interface in de gewenste taal weer te geven.

Relevante trainingen

Foto van Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.