Wat is het verschil tussen ChatGPT-4 en ChatGPT-4o?

ChatGPT-4o-vs.-4

In juli 2024 veroorzaakte OpenAI opschudding in de wereld van kunstmatige intelligentie met de introductie van twee baanbrekende modellen: GPT-4o Mini en GPT-4o. Deze nieuwe AI-modellen brengen een revolutie teweeg in de manier waarop we omgaan met taalverwerking en generatie, en overtreffen hun voorgangers op vrijwel alle fronten.

In dit uitgebreide artikel zullen we diep ingaan op de kenmerken, voordelen en potentiële impact van deze nieuwe modellen, en ze vergelijken met het nog steeds indrukwekkende GPT-4.

De evolutie van OpenAI’s taalmodellen

Om de significantie van GPT-4o en GPT-4o Mini te begrijpen, is het belangrijk om eerst de evolutie van OpenAI’s taalmodellen te schetsen. Sinds de introductie van GPT-3 in 2020 heeft OpenAI constant gewerkt aan het verbeteren en verfijnen van hun AI-technologie.

GPT-3.5, uitgebracht in 2022, bracht al aanzienlijke verbeteringen, maar het was GPT-4 dat in 2023 echt een nieuwe standaard zette voor wat mogelijk was met AI-taalmodellen.

GPT-4 introduceerde een veel groter contextvenster, verbeterde multimodale capaciteiten, en een ongekend niveau van taalvaardigheid en begrip. Het model was in staat om complexe taken uit te voeren, van het schrijven van code tot het analyseren van juridische documenten, op een niveau dat in sommige gevallen dat van menselijke experts evenaarde of zelfs overtrof.

Introductie van GPT-4o en GPT-4o Mini

Met de lancering van GPT-4o en GPT-4o Mini in juli 2024 heeft OpenAI opnieuw de grenzen van wat mogelijk is met AI verlegd. Deze nieuwe modellen bieden niet alleen verbeterde prestaties en functionaliteit, maar doen dit ook tegen significant lagere kosten, waardoor ze toegankelijker zijn voor een breder publiek van ontwikkelaars en eindgebruikers.

Belangrijkste verbeteringen

  1. Multimodale capaciteiten: Terwijl GPT-4 al in staat was om afbeeldingen te verwerken, gaan GPT-4o en GPT-4o Mini een stap verder. Deze modellen kunnen niet alleen tekst en afbeeldingen verwerken, maar zullen in de nabije toekomst ook video- en audiobestanden kunnen analyseren. Dit opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor toepassingen in diverse sectoren, van onderwijs tot entertainment.
  2. Verbeterde prestaties: GPT-4o en GPT-4o Mini bieden aanzienlijk snellere responstijden dan hun voorgangers. In tests reageerde GPT-4o bijvoorbeeld binnen slechts 232 milliseconden op audio-input, wat real-time communicatie mogelijk maakt. Dit is een enorme verbetering vergeleken met GPT-4 dat enkele seconden nodig had voor vergelijkbare taken.
  3. Kostenefficiëntie: Een van de meest opvallende verbeteringen is de drastische verlaging van de kosten. GPT-4o kost slechts $ 5 per miljoen input tokens en $ 15 per miljoen output tokens, terwijl GPT-4o Mini nog goedkoper is met $ 0,15 per miljoen input tokens en $ 0,60 per miljoen output tokens. Dit staat in schril contrast met de kosten van GPT-4, die $ 30 per miljoen input tokens en $ 60 per miljoen output tokens bedroegen.
  4. Uitgebreide functionaliteit: Hoewel de basisset aan functies vergelijkbaar is met die van GPT-4, bieden de nieuwe modellen verfijningen en verbeteringen in bijna elk aspect. Van wiskundige probleemoplossing tot codering en van tekstanalyse tot beeldverwerking, GPT-4o en GPT-4o Mini presteren consequent beter dan hun voorganger.

Toegankelijkheid en gebruiksscenario’s

Een van de meest significante veranderingen die GPT-4o en GPT-4o Mini met zich meebrengen, is de verbeterde toegankelijkheid. OpenAI heeft een nieuw prijsmodel geïntroduceerd dat deze geavanceerde AI-technologie binnen het bereik brengt van een veel breder publiek.

Abonnementsopties

  1. Gratis tier: Voor het eerst hebben gratis gebruikers volledige toegang tot een geavanceerd model, namelijk GPT-4o Mini. Dit democratiseert de toegang tot krachtige AI-technologie en stelt individuen, studenten en kleine bedrijven in staat om te profiteren van de mogelijkheden van state-of-the-art taalmodellen zonder financiële barrières.
  2. ChatGPT Plus: Abonnees van ChatGPT Plus krijgen onbeperkte toegang tot GPT-4, GPT-4o Mini en GPT-4o. Bovendien kunnen ze gebruik maken van aanvullende diensten zoals DALL-E voor het genereren van afbeeldingen en de mogelijkheid om aangepaste GPT’s te creëren.

API-toegang voor ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars die de modellen willen integreren in hun eigen applicaties of diensten, biedt OpenAI API-toegang tegen sterk gereduceerde tarieven. Dit maakt het voor bedrijven van elke omvang mogelijk om AI-functionaliteit in hun producten te implementeren, wat innovatie in diverse sectoren kan stimuleren.

Toepassingsgebieden

De verbeterde capaciteiten en toegankelijkheid van GPT-4o en GPT-4o Mini openen de deur naar een breed scala aan toepassingen:

  1. Onderwijs: Gepersonaliseerde leerervaringen, interactieve tutorials en real-time vertaling en uitleg van complexe concepten.
  2. Gezondheidszorg: Verbeterde diagnose-ondersteuning, het analyseren van medische beelden en het assisteren bij het schrijven van medische rapporten.
  3. Klantenservice: Geavanceerde chatbots die natuurlijke gesprekken kunnen voeren en complexe klantvragen kunnen afhandelen.
  4. Content creatie: Assistentie bij het schrijven van artikelen, scripts, en marketingmateriaal met een hoger niveau van creativiteit en contextbegrip.
  5. Softwareontwikkeling: Verbeterde code-generatie, debugging-assistentie en het automatiseren van routinematige programmeertaken.
  6. Onderzoek en analyse: Het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data, het genereren van onderzoekssamenvattingen en het assisteren bij literatuuronderzoek.

Technische details en prestaties

Om de vooruitgang die GPT-4o en GPT-4o Mini vertegenwoordigen volledig te waarderen, is het belangrijk om dieper in te gaan op enkele technische aspecten van deze modellen.

Contextvenster

Net als GPT-4 beschikken zowel GPT-4o als GPT-4o Mini over een indrukwekkend contextvenster van 128.000 tokens (128k). Dit grote contextvenster biedt verschillende voordelen:

  1. Verbeterde coherentie: De modellen kunnen langere stukken tekst consistent en samenhangend verwerken en genereren.
  2. Diepgaande analyse: Ze kunnen complexe documenten, zoals wetenschappelijke papers of juridische teksten, in hun geheel analyseren en begrijpen.
  3. Gedetailleerde output: Bij het genereren van tekst kunnen de modellen meer context meenemen, wat resulteert in rijkere en meer genuanceerde output.
  4. Verbeterd geheugen: In conversaties of bij het uitvoeren van meerstaps-taken kunnen de modellen beter informatie onthouden en toepassen.

Multimodale capaciteiten

De uitbreiding van de multimodale capaciteiten in GPT-4o en GPT-4o Mini is een belangrijke stap voorwaarts. Naast tekstverwerking kunnen deze modellen:

  1. Afbeeldingen analyseren: Ze kunnen objecten, scènes en tekst in afbeeldingen herkennen en beschrijven.
  2. Contextbegrip van visuele input: De modellen kunnen de relatie tussen tekst en afbeeldingen begrijpen, wat nuttig is voor taken zoals het beantwoorden van vragen over afbeeldingen of het genereren van bijschriften.
  3. Toekomstige audio- en videoverwerking: OpenAI heeft aangekondigd dat de modellen in de nabije toekomst ook audio- en videobestanden zullen kunnen verwerken, wat de deur opent naar toepassingen zoals automatische transcriptie, videosamenvatting en geavanceerde spraakherkenning.

Prestaties

Hoewel precieze benchmarks nog niet publiekelijk beschikbaar zijn, rapporteert OpenAI significante prestatieverbeteringen tegenover GPT-4:

  1. Snelheid: GPT-4o is aanzienlijk sneller in het verwerken en genereren van tekst, met responstijden die in sommige gevallen tot 50% korter zijn dan die van GPT-4.
  2. Nauwkeurigheid: Op een reeks standaardtests voor taalvaardigheid, logisch redeneren en probleemoplossing presteren GPT-4o en GPT-4o Mini consistent beter dan GPT-4, met verbeteringen van 5-15% afhankelijk van de specifieke taak.
  3. Efficiëntie: De modellen zijn efficiënter in hun tokengebruik, wat resulteert in meer informatieve outputs met minder tokens.

Ethische overwegingen en beperkingen

Ondanks de indrukwekkende vooruitgang die GPT-4o en GPT-4o Mini vertegenwoordigen, is het belangrijk om enkele ethische overwegingen en beperkingen in acht te nemen:

  1. Gebrek aan internettoegang: In tegenstelling tot GPT-4 hebben GPT-4o en GPT-4o Mini geen directe toegang tot internet. Hun kennis is beperkt tot de trainingsdata tot september 2023, wat kan leiden tot verouderde of onvolledige informatie over recente gebeurtenissen.
  2. Potentiële vooringenomenheid: Zoals alle AI-modellen kunnen GPT-4o en GPT-4o Mini-aannames vertonen die aanwezig zijn in hun trainingsdata. Gebruikers moeten zich bewust zijn van deze mogelijkheid en de output kritisch beoordelen.
  3. Privacyzorgen: De verbeterde capaciteiten van deze modellen kunnen leiden tot verhoogde zorgen over privacy, vooral als ze worden gebruikt voor het verwerken van gevoelige persoonlijke of bedrijfsinformatie.
  4. Misbruikpotentieel: De verbeterde prestaties en toegankelijkheid van deze modellen kunnen ook leiden tot een verhoogd risico op misbruik, zoals het genereren van desinformatie of het automatiseren van phishing-aanvallen.
  5. Afhankelijkheid en kritisch denken: Er bestaat een risico dat overmatig vertrouwen op deze AI-modellen kan leiden tot een verminderd vermogen tot kritisch denken en onafhankelijke probleemoplossing bij menselijke gebruikers.

Toekomstperspectief

De introductie van GPT-4o en GPT-4o Mini markeert een belangrijk moment in de evolutie van AI-taalmodellen. Deze modellen zetten niet alleen nieuwe standaarden op het gebied van prestaties en toegankelijkheid, maar wijzen ook de weg naar toekomstige ontwikkelingen in het veld.

Verwachte ontwikkelingen

  1. Verdere multimodale integratie: Met de aangekondigde uitbreiding naar audio- en videoverwerking, kunnen we verwachten dat toekomstige iteraties nog meer mediatypen naadloos zullen integreren.
  2. Verbeterde real-time verwerking: De snelheidsverbeteringen in GPT-4o suggereren dat toekomstige modellen nog beter zullen presteren in real-time toepassingen, wat kan leiden tot meer natuurlijke en vloeiende mens-AI-interacties.
  3. Domeinspecifieke specialisatie: We kunnen verwachten dat er varianten van deze modellen zullen verschijnen die gespecialiseerd zijn in specifieke domeinen, zoals medische AI-assistenten of juridische AI-analisten.
  4. Verbeterde interpretatie en uitlegbaarheid: Naarmate deze systemen complexer worden, zal er waarschijnlijk meer focus komen op het maken van hun besluitvormingsprocessen transparanter en beter uitlegbaar.

Maatschappelijke impact

De brede toegankelijkheid van deze geavanceerde AI-modellen zal waarschijnlijk leiden tot:

  1. Democratisering van AI: Kleinere bedrijven en individuele ontwikkelaars zullen in staat zijn om geavanceerde AI-functionaliteit in hun producten en diensten te implementeren.
  2. Veranderingen in de arbeidsmarkt: Bepaalde taken die voorheen door mensen werden uitgevoerd, kunnen worden geautomatiseerd, wat kan leiden tot verschuivingen in de arbeidsmarkt en de noodzaak voor omscholing in bepaalde sectoren.
  3. Educatieve transformatie: Gepersonaliseerd leren ondersteund door AI kan leiden tot significante veranderingen in de manier waarop onderwijs wordt gegeven en ontvangen.
  4. Innovatie-acceleratie: De toegankelijkheid van krachtige AI-tools kan leiden tot een versnelling van innovatie in diverse sectoren, van gezondheidszorg tot duurzame energie.

Waarom zijn GPT-4o en GPT-4o Mini minder geschikt voor tekst generatie dan GPT 4

  • Beperkte toegang tot recente data: GPT-4o en GPT-4o Mini zijn getraind met datasets tot oktober 2023, en hebben geen internettoegang voor het ophalen van actuele informatie. Dit betekent dat hun kennisbasis mogelijk minder up-to-date is dan die van GPT-4, dat wel internettoegang kan hebben voor het verkrijgen van de meest recente informatie.
  • Multimodale focus: Hoewel de multimodale capaciteiten van GPT-4o een voordeel zijn voor taken die tekst, afbeeldingen, en audio combineren, kan deze focus betekenen dat het model minder geoptimaliseerd is voor pure tekstgeneratie in vergelijking met GPT-4 dat specifiek is ontworpen voor tekstuele taken.
  • Modeloptimalisatie: GPT-4o is ontworpen voor efficiëntie en snelheid, wat betekent dat het mogelijk is geoptimaliseerd voor kortere, snellere interacties en minder voor lange, complexe tekstgeneratieprocessen. Dit kan een beperking zijn voor toepassingen die zeer gedetailleerde en uitgebreide tekstoutput vereisen.
  • Modelgrootte en rekenkracht: GPT-4o Mini is een kleiner model dat is ontworpen voor lichtere taken en minder rekenkracht vereist. Dit maakt het minder geschikt voor zeer complexe tekstgeneratietaken die de volledige capaciteit van een groter model zoals GPT-4 vereisen.
  • Gebruiksbeperkingen voor gratis gebruikers: Voor gratis gebruikers zijn er beperkingen op het aantal berichten en de toegang tijdens piekuren, wat de bruikbaarheid kan beïnvloeden voor continue of intensieve tekstgeneratie.
  • Specifieke optimalisaties: GPT-4o is geoptimaliseerd voor niet-Engelse talen en vision-taken, wat betekent dat het mogelijk beter presteert in deze domeinen dan in pure tekstgeneratie, vooral in vergelijking met GPT-4 dat meer algemeen is geoptimaliseerd.

Conclusie

GPT-4o en GPT-4o Mini vertegenwoordigen een sprong voorwaarts in de ontwikkeling van AI-taalmodellen. Ze bieden niet alleen verbeterde prestaties en functionaliteit ten opzichte van hun voorgangers, maar maken deze geavanceerde technologie ook toegankelijker voor een breder publiek dankzij hun verbeterde kostenefficiëntie.

De multimodale capaciteiten, het grote contextvenster, en de verbeterde snelheid en nauwkeurigheid openen de deur naar een breed scala aan nieuwe toepassingen en use cases. Van onderwijs tot gezondheidszorg, en van softwareontwikkeling tot creatieve industrieën, deze modellen hebben het potentieel om transformatieve veranderingen teweeg te brengen.

Echter, zoals bij elke krachtige technologie, is het van cruciaal belang om de ethische implicaties en potentiële risico’s zorgvuldig te overwegen. Het gebrek aan internettoegang in deze nieuwe modellen, hoewel een beperking in sommige opzichten, kan ook gezien worden als een veiligheidsmaatregel die helpt om de verspreiding van verkeerde of verouderde informatie te voorkomen.

Terwijl we vooruitkijken naar toekomstige ontwikkelingen in het veld van AI, is het duidelijk dat GPT-4o en GPT-4o Mini een belangrijke mijlpaal markeren. Ze zetten niet alleen nieuwe standaarden voor wat mogelijk is met AI-taalmodellen, maar democratiseren ook de toegang tot deze technologie, waardoor een nieuwe golf van innovatie en creativiteit mogelijk wordt gemaakt.

De komende jaren zullen ongetwijfeld nog meer opwindende ontwikkelingen brengen in dit snel evoluerende veld.

Wat is het verschil tussen GPT-4o en GPT-4o Mini?

GPT-4o is het krachtigere en meer geavanceerde model van de twee, met betere prestaties en meer mogelijkheden. GPT-4o Mini is een lichtere versie, ontworpen voor snellere verwerking en lagere kosten, maar met iets minder geavanceerde capaciteiten. Beide modellen bieden echter significante verbeteringen ten opzichte van eerdere versies.

Kan ik GPT-4o en GPT-4o Mini gebruiken zonder internetverbinding?

Ja, beide modellen kunnen offline gebruikt worden omdat ze geen directe internettoegang nodig hebben. Hun kennis is echter beperkt tot de trainingsdata tot september 2023, dus voor de meest actuele informatie zou een internetverbinding alsnog nodig zijn.

Hoe verhouden de kosten van GPT-4o en GPT-4o Mini zich tot eerdere modellen?

GPT-4o en GPT-4o Mini zijn aanzienlijk goedkoper in gebruik dan eerdere modellen. GPT-4o kost $5 per miljoen input tokens en $15 per miljoen output tokens, terwijl GPT-4o Mini nog goedkoper is met $0,15 per miljoen input tokens en $0,60 per miljoen output tokens. Dit is een drastische verlaging ten opzichte van GPT-4, dat $30 per miljoen input tokens en $60 per miljoen output tokens kostte.

Kunnen GPT-4o en GPT-4o Mini afbeeldingen verwerken?

Ja, beide modellen hebben multimodale capaciteiten en kunnen afbeeldingen verwerken en analyseren. Ze kunnen objecten, scènes en tekst in afbeeldingen herkennen en beschrijven. Bovendien is er aangekondigd dat ze in de toekomst ook audio- en videobestanden zullen kunnen verwerken.

Is er een gratis versie beschikbaar van deze nieuwe modellen?

Ja, OpenAI biedt gratis toegang tot GPT-4o Mini voor alle gebruikers. Dit is een significante verbetering in toegankelijkheid, waardoor geavanceerde AI-technologie beschikbaar wordt voor een breder publiek zonder financiële barrières.

Hoe groot is het contextvenster van GPT-4o en GPT-4o Mini?

Beide modellen hebben een contextvenster van 128.000 tokens (128k), wat gelijk is aan dat van GPT-4. Dit grote contextvenster stelt de modellen in staat om lange stukken tekst coherent te verwerken en te genereren, en om complexe taken uit te voeren die een groot geheugen vereisen.

Zijn er ethische zorgen rond het gebruik van GPT-4o en GPT-4o Mini?

Ja, er zijn enkele ethische overwegingen. Deze omvatten potentiële vooringenomenheid in de trainingsdata, privacyzorgen bij het verwerken van gevoelige informatie, het risico op misbruik voor het genereren van desinformatie, en de mogelijke impact op kritisch denken bij overmatig vertrouwen op AI. Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van deze kwesties en de output van de modellen kritisch beoordelen.

Relevante trainingen

Foto van Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.