Wat is Microsoft Fabric?

MIcrosoft Fabric

Microsoft Fabric is een SaaS-oplossing die tools zoals Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory samenbrengt. Het gebruikt AI-technologieën, zoals GPT-4 Copilot, om data-analyse te verbeteren.

Dit platform heeft een eenvoudig prijsmodel met één gecombineerd tarief. Dankzij OneLake wordt data centraal opgeslagen, wat het gebruik en delen van gegevens makkelijker maakt. Microsoft Fabric biedt ook specifieke ervaringen voor verschillende gebruikersrollen zoals Data Engineering en Real-Time Analytics.

De belangrijkste voordelen zijn de toegankelijkheid van data voor iedereen, makkelijke integratie met andere Microsoft-producten, een eenvoudige prijsstructuur en een centrale opslagoplossing voor gegevens.

Kenmerken van Microsoft Fabric

Microsoft Fabric brengt tools zoals Power BI en Azure bij elkaar. Dit maakt het eenvoudiger voor organisaties om met data te werken.

Integratie van Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory

Microsoft Fabric brengt Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory samen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers niet meer aparte Azure-onderdelen hoeven te maken of te verbinden. Ze kunnen direct inloggen en beginnen.

Dit platform heeft meer dan 200 kant-en-klare connectoren voor data uit de cloud en op locatie.

Met Microsoft Fabric start je meteen met data-analyse, dankzij de integratie van Power BI, Azure Synapse, en Azure Data Factory.

Deze samenvoeging maakt het makkelijk voor IT-managers om inzichten te krijgen. Ze gebruiken tools die ze al kennen. Zo wordt werken met data simpel en snel.

Verhoogde data-analysecapaciteiten

Microsoft Fabric maakt data-analyse makkelijker voor iedereen. Dankzij integratie met GPT-4 Copilot, kan Microsoft Fabric complexe data sneller begrijpen. Dit betekent dat gebruikers van elk technisch niveau nu diepe inzichten uit hun data kunnen halen.

Met deze tool kunnen teams ook zonder moeite machine learning modellen en AI-experimenten ontwikkelen.

Deze verbetering is vooral handig omdat het direct toegang geeft tot interactieve inzichten. Gebruikers kunnen zo zonder problemen rapporten maken en data integreren. Dus, of je nu een data engineer of een wetenschapper bent, Microsoft Fabric biedt de tools om je werk te versnellen en te vereenvoudigen.

Dit leidt tot betere beslissingen, gebaseerd op nauwkeurige data-analyse en inzichten.

Open data platform voor gebruikers van alle technische niveaus

Microsoft Fabric maakt data toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun technische vaardigheden. Dit betekent dat gebruikers, van beginners tot experts, gemakkelijk kunnen werken met tools zoals Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory.

Zij halen zonder moeite inzichten uit data. Dit is mogelijk dankzij een centrale opslag, OneLake, die data duplicatie voorkomt. Zo kunnen bedrijven zich richten op het verkrijgen van waardevolle informatie zonder zich zorgen te maken over complexe configuraties.

Gebruikers vinden het eenvoudig om verbinding te maken met verschillende databronnen en deze te integreren. Dankzij AI-gedreven functies zoals de Copilot voor rapporten en data integraties, wordt het analyseren van data verder vereenvoudigd.

De software als een dienst (SaaS) model zorgt voor directe toegang en gebruik, waardoor IT-managers snel kunnen reageren op de behoeften van hun teams. Met Microsoft Fabric is data activatie en analyse nooit eerder zo benaderbaar geweest voor een breed publiek binnen elke organisatie.

Functionaliteiten van Microsoft Fabric

Microsoft Fabric biedt krachtige functies om met data te werken. Het maakt data-analyse en integratie makkelijk voor alle soorten gebruikers.

AI-gedreven Copilot functie voor rapporten en data integraties

AI-gedreven Copilot maakt nieuwe rapporten en dataintegraties eenvoudiger. Met steun van GPT-4 technologie, verhoogt Copilot de efficiëntie in data-analyse. Dit is vooral handig voor IT-managers die op zoek zijn naar snelle en accurate informatie.

Copilot is een tool die werkt met software zoals Power BI en Azure AI Studio. Zo krijgen gebruikers direct wat ze nodig hebben, zonder diep in de technische details te duiken.

Gebruikers van elk technisch niveau kunnen zo makkelijk aan de slag met data. Dankzij Copilot vindt men snel de juiste data en zet deze om in nuttige rapporten. Dit bespaart tijd en maakt het werk eenvoudiger.

Voor IT managers betekent dit een grote stap vooruit in hoe ze met data omgaan.

Met AI-gedreven Copilot, wordt data-analyse niet alleen sneller maar ook toegankelijker.

SaaS-model voor directe toegang en gebruik

Microsoft Fabric maakt gebruik van een SaaS-model. Dit betekent dat gebruikers meteen na het inloggen toegang hebben en kunnen beginnen met werken. Ze hoeven geen aparte Azure-componenten op te zetten of te verbinden.

Dit maakt het veel makkelijker om snel aan de slag te gaan met data-analyse en integratie. De software-as-a-service benadering zorgt ervoor dat alle nodige tools direct beschikbaar zijn.

Dankzij dit model is Microsoft Fabric uiterst gebruiksvriendelijk. IT-managers en andere gebruikers kunnen moeiteloos data toepassen en analyseren. Ze profiteren van directe toegang tot hulpmiddelen zoals Power BI en Azure Synapse, zonder complexe installatieprocessen.

Dit verhoogt de toegankelijkheid van data voor mensen op elk technisch niveau, waardoor werkprocessen efficiënter worden.

Eenvoudig prijsmodel en centrale dataopslag via OneLake

Microsoft Fabric maakt het leven van IT-beheerders makkelijker met een prijsmodel dat alles onder één tarief brengt. Dit betekent geen verrassingen of verborgen kosten. Alles wat je nodig hebt zit in dat ene pakket.

Voor dataopslag gebruikt het platform OneLake, wat zorgt voor een centrale plek waar alle data veilig en overzichtelijk bewaard wordt.

Door OneLake te gebruiken, voorkomt men dat data meerdere keren wordt opgeslagen binnen een organisatie. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook tijd en geld. Data wordt in open formaten zoals delta-parquet opgeslagen, wat flexibiliteit biedt voor toekomstig gebruik.

Met deze aanpak biedt Microsoft Fabric een heldere en efficiënte weg naar datamanagement.

Ervaringen afgestemd op specifieke gebruikersrollen

Microsoft Fabric zorgt ervoor dat iedereen, van data engineers tot data scientists, makkelijker met data kan werken. Ontdek meer over hoe dit werkt!

Data Factory

Data Factory maakt het gemakkelijk voor IT-beheerders om data snel te verplaatsen en te transformeren. Deze tool heeft meer dan 200 ingebouwde connectoren voor data uit de cloud en on-premises bronnen.

Dit betekent dat teams efficiënt kunnen werken met verschillende soorten data. Data Factory combineert de eenvoud van Power Query met de kracht van Azure, waardoor het mogelijk is om op grote schaal data-integraties en ETL-processen (Extract, Transform, Load) uit te voeren.

Deze aanpak verbetert de analyse van data aanzienlijk.

Met Data Factory kunnen gebruikers ook complexe datawerkstromen automatiseren. Dit zorgt ervoor dat data altijd actueel en beschikbaar is voor analyse, zonder handmatige tussenkomst.

Zo ondersteunt het platform efficiënter besluitvormingsprocessen en biedt het een solide basis voor datagestuurde strategieën binnen organisaties.

Data Warehouse

Data Warehouse in Microsoft Fabric maakt gebruik van Synapse Data Warehouse. Dit biedt uitstekende SQL-prestaties en kan groot worden zonder dat het ingewikkeld wordt. Het scheidt rekenkracht van gegevensopslag.

Zo kun je beide onafhankelijk van elkaar groter of kleiner maken. Dit opslaghuis werkt met het open Delta Lake formaat. Dat betekent dat jouw gegevens veilig en makkelijk toegankelijk zijn.

Je kunt hiermee ook grote hoeveelheden data-analyses doen.

Dit opslaghuis is ontworpen voor iedereen die met gegevens werkt. Of je nu in data engineering, data science of real-time analyse werkt, het helpt je om je werk beter te doen. Met Power BI kun je jouw gegevens in mooie rapporten zetten.

Alles werkt goed samen, zodat jij makkelijk bij je gegevens kunt komen en er slimme dingen mee kunt doen.

Data Engineering

Data Engineering gebruikt Apache Spark voor snelle data transformaties. Dit helpt data engineers grote datasets makkelijk te verwerken en samen te voegen. Ze kunnen notebooks en Spark-taken gebruiken om hun werk te doen.

Dit maakt het verhogen van data-integratie efficiëntie mogelijk. Met de juiste tools kunnen engineers datasets klaarmaken voor analyse en inzichten. Zo wordt data actief gebruikt om beslissingen te ondersteunen.

Voor IT-managers is het belangrijk dat Microsoft Fabric notebooks en Spark ondersteunt. Hierdoor kunnen teams beter samenwerken en meer met hun data doen. Het platform maakt het voor iedereen makkelijker om met grote hoeveelheden data te werken, waardoor bedrijven betere beslissingen kunnen nemen.

Door gebruik te maken van deze technologieën, kunnen organisaties hun data-analyse en integratie verbeteren.

Data Science

Microsoft Fabric versterkt datawetenschap door het ondersteunen van de bouw en operationele inzet van machine learning modellen. Het werkt samen met Azure Machine Learning voor AI-experimenten.

Kerncomponenten Microsoft Fabric

Dit betekent dat gebruikers voorspellingen kunnen toevoegen aan hun BI-rapporten, waardoor de data-analyse verder gaat dan eenvoudige statistieken. Met deze tools kan men geavanceerde data-analysemogelijkheden ontwikkelen, waardoor het werk van datawetenschappers effectiever en efficiënter wordt.

Zo wordt data niet alleen verzameld en opgeslagen, maar ook omgezet in waardevolle inzichten die bedrijven vooruit helpen.

Gebruikers van alle technische niveaus kunnen toegang krijgen tot deze open data platformfuncties, dankzij de integratie met populaire software zoals Power BI en diensten zoals Azure Synapse en Azure Data Factory.

Hiermee is Microsoft Fabric een krachtig hulpmiddel voor datawetenschap, waarbij AI-gedreven copilot functies voor rapporten en data-integraties centraal staan. Met SaaS-model toegang en een eenvoudig prijsmodel via OneLake worden de voordelen van geavanceerde data-analyse toegankelijker voor organisaties over de hele wereld.

Real-Time Analytics

Real-Time Analytics verzamelt onmiddellijk gegevens van bronnen zoals IoT-apparaten. Dit systeem is perfect voor het verwerken van grote hoeveelheden data en kan snel veranderen. Het werkt goed met semi-gestructureerde dataformaten zoals JSON.

Real-Time Analytics overwint de beperkingen die veel traditionele data warehouse platforms hebben. Dit maakt het een krachtige tool voor data-analyse in real-time.

Het platform ondersteunt gegevensanalyse direct, zodra de data binnenkomt. Hierdoor kunnen organisaties snel beslissingen nemen op basis van de meest actuele informatie. Met functies ontworpen voor hoge volumes en flexibele schema’s, biedt Real-Time Analytics belangrijke inzichten zonder vertraging.

Dit is essentieel voor IT-managers die behoefte hebben aan onmiddellijke toegang tot gegevens om effectief te kunnen handelen.

Real-Time Analytics brengt de kracht van directe, data-gedreven besluitvorming naar het hart van uw bedrijf.

Power BI

Power BI maakt directe toegang tot alle data in OneLake mogelijk. Dankzij nieuwe DirectLake queries is data duplicatie in Power BI datasets niet meer nodig. Dit bevordert snelle inzichten en zakelijke kansen.

Het ondersteunt ook de ontwikkeling van geavanceerde BI-rapporten. Met Power BI kunnen gebruikers van Microsoft 365 en Excel gemakkelijk verbinden met multi-cloud data lakes zoals Delta Lake-formaat.

Dit zorgt voor een naadloze ervaring.

Gebruikers kunnen met SaaS, zoals Power BI, direct beginnen zonder lange installatieprocessen. De centrale opslag van data via OneLake en het eenvoudige prijsmodel maken het makkelijk voor IT managers om kosten te beheersen.

Door integratie met Azure Synapse en Azure Data Factory worden de data-analysecapaciteiten verhoogd, wat helpt bij het maken van geavanceerde rapporten. Dit alles maakt Power BI een krachtige tool voor real-time analytics en dataverwerking.

Voordelen van Microsoft Fabric

Microsoft Fabric maakt data toegankelijk voor iedereen. Het werkt goed samen met andere Microsoft software en heeft een duidelijk tarief.

Toegankelijkheid van data voor alle gebruikers

Data is nu voor iedereen toegankelijk, ongeacht technische skills. Dit betekent dat werknemers inzichten kunnen halen uit data zonder ingewikkelde instellingen. OneLake zorgt ervoor dat data niet dubbel binnen organisaties voorkomt.

Dit maakt samenwerken en data delen tussen teams makkelijker. Elk teamlid kan snel de informatie vinden die ze nodig hebben, zonder te worstelen met complexe software of meerdere data bronnen.

Naadloze integratie met andere Microsoft producten

Microsoft Fabric werkt perfect samen met andere Microsoft producten. Dit betekent dat gebruikers hun data makkelijk kunnen gebruiken en delen over verschillende platforms zoals Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory.

Door deze integratie kunnen IT managers snel applicaties ontwikkelen en data analyseren zonder tussen verschillende systemen te moeten schakelen.

Microsoft Fabric verhoogt de efficiëntie van data-analyse en samenwerking door zijn naadloze integratie met het Microsoft ecosysteem.

Deze koppeling ondersteunt ook het gebruik van data binnen verschillende Microsoft ecosystemen, waardoor teams beter kunnen samenwerken en sneller beslissingen kunnen nemen. Met één klik kunnen data engineers en wetenschappers toegang krijgen tot gegevens, deze analyseren en inzichten delen met de rest van hun organisatie.

Het maakt complexe data taken eenvoudiger voor iedereen, ongeacht hun technische vaardigheden.

Vereenvoudigde prijsstructuur met één tarief

Microsoft Fabric biedt een heldere prijsstructuur. Er is één tarief voor alle diensten. Dit maakt kostenbeheer makkelijker en vermindert verwarring. Geen complexe rekeningen meer.

Dit enkele tarief zorgt voor meer transparantie. Bedrijven, zoals de Zeiss groep, kunnen hun budget beter plannen. Ze weten altijd wat ze betalen, zonder verrassingen. Dit eenvoudige model helpt bij het efficiënt gebruiken van middelen binnen software als een dienst (SaaS).

Centrale dataopslagoplossing via OneLake

dataopslag microsoft fabric

OneLake biedt een centrale opslagplaats waar alle soorten data bijeenkomen. Deze data liggen opgeslagen in open formaten zoals delta-parquet. Dit systeem maakt het makkelijk voor organisaties om efficiënt met hun data om te gaan.

Het zorgt ervoor dat data niet dubbel worden opgeslagen. Zo werken teams beter samen en wordt data management simpeler.

Door het gebruik van OneLake in uw software as a service (SaaS) model, krijgt u direct toegang tot uw data. Dit systeem verhoogt de samenwerking binnen de organisatie zonder dat er dubbele data zijn.

Zo blijft de informatie helder en makkelijk te gebruiken voor iedereen.

Conclusie

Microsoft Fabric maakt data toegankelijk voor iedereen. Het combineert krachtige tools zoals Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory. Dit zorgt voor betere data-analyse. Met AI en OneLake slaat het data centraal op.

Zo werkt het voor veel soorten gebruikers, van Data Science tot Real-Time Analytics. Kortom, Microsoft Fabric brengt data samen en maakt het simpel in gebruik.

Veelgestelde vragen

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een geïntegreerd platform dat verschillende datadiensten en tools biedt voor data-analyse, data-integratie en data governance.

Hoe snel kan ik gegevens opnemen in Fabric Data Pipelines?

Met Fabric Data Factory kunt u pijplijnen ontwikkelen die een hoge doorvoer van gegevensverplaatsing mogelijk maken. Binnen vijf minuten kan 1 TB aan gegevens worden verplaatst naar een Fabric Lakehouse-tabel

Wat is de rol van Copilot in Microsoft Fabric?

Copilot in Microsoft Fabric helpt bij het analyseren van semantische modellen en biedt visuele resultaten. Het is momenteel beschikbaar in openbare preview.

Welke regio’s ondersteunen Copilot in Microsoft Fabric?

Copilot wordt ondersteund in specifieke regio’s die in de documentatie zijn vermeld. Het is niet beschikbaar voor proef-SKU’s en vereist een betaalde SKU (F64 of hoger of P1 of hoger)

Wat is het verschil tussen Microsoft Fabric en Azure Service Fabric?

Microsoft Fabric richt zich op data-analyse en integratie, terwijl Azure Service Fabric een platform is voor het bouwen en beheren van microservices en container-gebaseerde applicaties.

Kan ik gekoppelde gegevensschijven versleutelen in een Service Fabric-cluster?

Ja, je kunt gekoppelde gegevensschijven versleutelen in een clusterknooppunttype met behulp van Azure Disk Encryption.

Waarom zie ik Copilot niet in Data Factory, hoewel ik een Fabric-gebruiker ben?

Copilot is nog niet ingeschakeld voor Data Factory. Het wordt geleidelijk uitgerold en zal binnenkort beschikbaar zijn.

Relevante trainingen

Foto van Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.